zondag 28 december 2014

MIJN muzische evaluatiekoffer!

Een taak die voor jullie wel bekend in de oren zal klinken: Muzische evaluatiekoffer.
Dit is mijn evaluatiekoffer.

Dieren van de axenroos

Dit is voor elk leerjaar.
Dit is procesevaluatie
De leerlingen kiezen een diertje van de muur en verwoorden waarom ze dit gekozen hebben.
Ik heb hiervoor gekozen omdat de diertjes leuk en herkenbaar zijn. Ze leven zich in in het dier en vergelijken zichzelf aan de eigenschappen ervan.

Emoticons

Dit is voor elk leerjaar.
Dit kan zowel procesevaluatie zijn als productevaluatie.
De leerlingen kiezen een emoticon van de muur en verwoorden waarom ze zich zo voelen.
Ik heb hiervoor gekozen omdat emoticons zeer herkenbaar zijn, ze worden zeer vaak gebruikt om iets te evalueren.

Music maestro!

Dit is voor de 3de graad.
Dit is productevaluatie.
De leerlingen kiezen een instrument en maken muziek die duidelijk maakt hoe ze zich voelen bij hun eindwerkje.
Ik heb hiervoor gekozen omdat muziek een hype is bij kinderen. Kinderen spelen zelf ook zeer graag instrumenten. Ik luister zelf altijd naar muziek die op sommige momenten bij mijn gevoel past en op andere momenten het omgekeerde is om mij terug op te peppen.

Mikken en... SCHIET!

Dit is voor het 4de leerjaar en de 3de graad.
Dit is productevaluatie.
Er hangen 3 smileys (gelamineerd) aan de muur. Een leerling krijgt een boog met een pijltje (zuignapversie) hij/zij kiest een smiley en schiet de pijl er op. Achteraf verwoord hij/zij ook waarom die smiley.
Ik heb hiervoor gekozen omdat kinderen zich graag inleven in iemand die een pijl een boog heeft. Toen mijn broer jong was, maakte hij altijd een boog a.d.h.v. een stok in de tuin en andere stokjes waren zijn pijlen.

De vragendobbel


Dit is voor het 2de leerjaar, de 2de en de 3de graad.
Dit is zowel procesevaluatie als productevaluatie.
De leerlingen gaan in de kring zitten. Een voor één gooien ze met de dobbelsteen en beantwoorden ze de vraag die erop staat. Deze vragen kunnen aangepast en veranderd worden.
Ik heb hiervoor gekozen omdat de kinderen dit leuk vinden, ze mogen gooien met een grote dobbelsteen en ze zijn dus eigenlijk al spelend aan het evalueren.

Muzodagboek
 
Dit is voor de 3de graad.
Dit is zowel procesevaluatie als productevaluatie.
De leerlingen krijgen elk een boekje. Dit is hun muzodagboek, hierin kunnen ze hun gedachten schrijven over de muzische lessen en ook over hun eindwerkje. Hierin kunnen ze ook reflecteren.
Ik heb hiervoor gekozen omdat de meeste kinderen in een 3de graad een dagboek hebben. Daarom dacht ik bij mezelf waarom de kinderen geen dagboek zouden mogen hebben op school. Daarom stak ik het graag in mijn evaluatiekoffer.

Enveloppen

Dit is voor het 4de leerjaar en de 3de graad.
Dit is procesevaluatie.
De leerlingen hebben elk een eigen enveloppe aan de muur. Iedereen mag briefjes schrijven naar elkaar. Achteraf mag elke leerling 1 briefje uit zijn enveloppe halen, deze voorlezen en vragen stellen aan de schrijver of een eigen mening vormen. Deze briefjes mogen dus niet anoniem geschreven worden.
Ik heb hiervoor gekozen omdat leerlingen in de lagere school graag briefjes posten. Een brief toegestuurd krijgen is iets wat bij leerlingen in de lagere school niet vaak gebeurt, als het gebeurt vinden ze dit natuurlijk leuk. 

Beloon een vriend

Dit is voor de 2de en de 3de graad.
Dit is productevaluatie.
De leerlingen mogen op een post-IT een compliment schrijven over het werkje van een persoon. Wanneer een persoon een briefje heeft gekregen, mag die niet nog een briefje krijgen.
Ik heb hiervoor gekozen omdat geweldloze communicatie belangrijk is voor het zelfbeeld van kinderen. Een compliment krijgen van de juf is leuk, maar van klasgenoten is nog leuker.

Wasspelden-jive

Dit is voor elk leerjaar.
Dit is zowel procesevaluatie als productevaluatie.
De leerlingen krijgen elk een wasspeld en deze moeten ze ergens op hun lichaam knijpen. Hoe hoger de wasspeld, hoe toffer ze het vonden/vinden. Achteraf verwoorden de leerlingen waarom het op die plek hangt.
Ik heb hiervoor gekozen omdat het een rustige activiteit is waarbij de leerlingen niet veel moeten nadenken. Ook wordt hierbij onbewust het hele lichaam gebruikt.

Raad het gevoel

Dit is voor elk leerjaar.
Dit is zowel procesevaluatie als productevaluatie.
De leerlingen beelden hun gevoel uit, zonder geluid. De andere leerlingen raden welk gevoel het is. De leerling die uitbeeldde verwoordt dan waarom hij zich zo voelt.
Ik heb hiervoor gekozen omdat dit een 'good oldie' is. Het is een klassiek spel waar altijd ambiance is. Het is een uitlatende afsluiter.

Niet genoeg uitleg?
--> Voor wie meer uitleg wil, mag gerust mijn evaluatiekoffer eens bekijken. :-)